E. (Ed) van Heck

Kunstschilder Ed van Heck is geboren op 2 juli 1954 in Beneden-Leeuwen, een dorp in de Betuwe. Zijn volledige naam is Eduardus Marinus Leeuw van Heck, Hij is vooral kunstschilder, maar daarnaast ook beeldhouwer, meubelmaker en lijstenmaker.

Achtergrond kunstschilder Ed van Heck

Op het basisonderwijs werd zijn talent in tekenen vroeg vastgesteld en volgde Ed van Heck daarna enkele tekencursussen. Na het basisonderwijs volgde hij een opleiding op het Ambachtelijk Voortgezet Onderwijs. Ed verliet al vroeg het onderwijs om daarna bij een meubelfabriek te werken. Naast deze baan kon hij zijn vaardigheden in tekenen en schilderen verder ontwikkelen.

Op eigen benen

In 1980 besloot Ed van Heck zich volledig op het schilderen te richten. Daarbij heeft hij altijd een sterke verbondenheid gevoeld met de Europese schilderkunst uit de 17e en 18e eeuw. In de jaren ’80 heeft hij dan ook veel oude Hollandse meesters nageschilderd. Uit deze periode stamt zijn bijnaam de ‘Rembrandt van het Rivierenland’.

Schilderstijlen

Begin jaren negentig ontwikkelde Ed van Heck een eigen stijl waarbij het impressionisme in zijn werk belangrijk was. In deze periode schilderde hij op houten panelen. Bovendien begon hij daarbij zelf bijzondere lijsten te maken.

Vervolgens stapte Ed van Heck eind jaren negentig over op het schilderen van realistische stillevens. Als ondergrond maakte hij toen tot 2010 gebruik van koperplaat. Intussen maakt Ed zijn schilderijen op MDF, waarbij door middel van de schilderstijl ‘hyper-impressionisme’ de suggestie wordt gewekt dat zijn werk gedetailleerd is geschilderd. Weinig kunstschilders hebben deze techniek in de vingers. 

Hoewel Ed van Heck geïnspireerd is door de Romantiek, geeft hij een geheel eigen stijl en sfeer aan zijn schilderijen. Zijn zelfgemaakte lijsten zijn namelijk zowel afwijkend in vorm als in samenstelling van materialen. Daarnaast maakt hij niet alleen schilderijen van dieren, maar ook van stillevens en landschappen. Bovendien is hij een uitstekende portretschilder. Niet verwonderlijk dus dat zijn werk in veel kunstverzamelingen aanwezig is.

Boeken over zijn werk

Ed heeft twee boeken met zijn biografie uitgeven, namelijk:
Boek 1: titel “Ed van Heck” (1995)
Boek 2: titel “Ed in de Oude Ret” (2000)

Ook was Ed van Heck vanaf de start in 1992 lid van het Enschedees Kunstenaars Collectief. Dit was toen een vereniging van meest talentvolle kunstschilders in Nederland.