H.J. (Herman) Wijngaard

Kunstschilder Herman Wijngaard is geboren op 21 januari 1922 te Amsterdam. Hij is overleden op 12 maart 2012 te Waskemeer (Provincie Friesland). Zijn volledige naam was Hermanus Jozef Wijngaard.

Achtergrond Herman Wijngaard

Al op jeugdige leeftijd bleek dat Herman Wijngaard goed kon tekenen. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat hij van 1938 tot en met 1941 in Amsterdam een kunstopleiding volgde aan de Rijksnormaalschool. Zijn artistieke prestaties werden op school al snel opgemerkt. Daarom kreeg hij in 1939 privéles van P. Twisker. Twisker was een leraar aan de Amsterdamse Rijksacademie en hielp Wijngaard om zijn techniek verder te perfectioneren. Wijngaard sloot zich, als talentvolle schilder, aan bij de ‘International Organization of Free Art’ (IOFA).

Zelf gaf Wijngaard les aan de kunstschilders Aart Groot, Chris de Bruin, Herman Op en Neer en Gien Brouwer. Daarnaast was hij getrouwd met kunstenares Mirjam van der Sluis. Begin 2005 is Wijngaard om gezondheidsredenen gestopt met schilderen.

Onderwerpen

Herman Wijngaard woonde en werkte in Amsterdam, Nieuwkoop, Boskoop, Sneek en daarna in Waskemeer. Ook heeft hij nog enige tijd in het buitenland gewoond en gewerkt. Wijngaard is vooral bekend geworden als kunstschilder van het Hollandse landschap in al haar facetten.

Toen Herman Wijngaard verhuisde naar Nieuwkoop, werd hij geïnspireerd door het rivierlandschap met mooie uiterwaarden. Op een sfeervolle manier schilderde hij de omgeving en de lichtval op het water. Vaak met een watermolen en een bootje in het riet. Later begon Wijngaard schilderijen van het waterlandschap van Maas en Waal te schilderen met daarbij de binnenvaartschepen. Opvallend zijn daarbij de buitengewoon mooie luchten met een rode gloed en de prachtige wolkenformaties. Bovendien heeft Wijngaard ook nog zeegezichten en strandgezichten, met schokkers op het strand, geschilderd. Zijn rivierlandschappen in de winter zijn in het bijzonder gevraagd. Kortom, Herman Wijngaard was een vakman in zijn genre en is internationaal een gerespecteerd kunstenaar.