J.H.H. (John) Bévort

Kunstschilder John Bévort is op 30 november 1917 geboren te Utrecht. Hij is overleden op 31 januari 1996 te Schoorl. Zijn volledige naam is Johannes Hubertus Hendrikus Bévort. Zijn roepnaam was Jan Bévort en John Bévort.

Achtergrond John Bévort

John was een leerling op de Academie Artibus te Utrecht. Daar kreeg hij bovendien les van de bekende industriële kunstenaar Cris Agterberg (1883-1948). Daarnaast heeft hij les gekregen van kunstschilder G. Nijenhuis uit Utrecht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog huurde John een kamer in een oud klooster, om daar ook te schilderen. Later had hij in de Choorstraat te Utrecht zijn eigen galerie en in de kelder zijn atelier. Maar het zakelijke leven beviel hem na enige tijd niet meer, want hij wilde alleen schilderen.

Samen met Peter Brouwer kocht hij daarom in 1960 een stuk grond in het dorp Schoorl (Noord-Holland). Op deze grond lieten zij een woonhuis en atelier bouwen. Peter was namelijk ook kunstschilder. Daarnaast was hij een goede vriend en vroegere leerling van John. Bovendien woonde Peter ook nog in bij de familie Bévort. Vanwege deze locatie van hun atelier werden zij na verloop van tijd de Schoorlse schilders worden genoemd.

Onderwerpen

Kunstschilder John Bévort was een impressionist, want hij werkte voornamelijk met paletmes en schildermes. John is vooral bekend geworden door zijn naturalistische landschappen, zoals; jachttaferelen, strand- en zeegezichten. Hij heeft ook andere onderwerpen geschilderd, bijvoorbeeld; stadsgezichten, plasgezichten, zeilschepen en kerk interieurs. Vanwege zijn vakanties in Spanje en Italië schilderde hij onder de bijnaam ‘Camprio’ ook Zuid-Europese taferelen. In de begin periode van zijn schilder carrière werd hij óók tijdelijk Jan Bévort genoemd.

John maakte veel reproducties van zijn werk. Daarbij verkreeg hij internationaal bekendheid met exposities in Europa en in de Verenigde Staten.

John Bévort was lid van ‘the International Organization of Free Art’. Daarnaast gaf hij les aan de bekende kunstschilders Peter Brouwer en Gerard Ernens.