J. (Jan) Bazuin

Kunstschilder Jan Bazuin werd geboren op 10 augustus 1930 te Beilen. Hij is overleden op 19 november 2003 te Wezuperbrug (Coevorden).

Achtergrond Jan Bazuin

Jan Bazuin was verkoopmanager bij het bloemenexportbedrijf Kosmos / J.J. Oudendijk in Aalsmeer. Daarnaast hield hij zich bezig met bloemsierkunst, toneel, muziek, decorontwerp, schilderen en collages.

Bazuin was een autodidact, maar ook een leerling van kunstschilder Henri Frederique Boot (1877-1963). Henri was bovendien de nestor van de Haarlemse schilderkunst en leraar van bekende kunstschilders zoals Kees Verwey (1900-1995), Pieter Korsuize (1907-1961), Arie Noort (1914-2003) en Leen Spierenburg (1922-1971). Daarnaast deelde Bazuin met Leen Spierenburg tijdelijk een atelier.

Van kweker tot beroepsschilder

Na jaren vertrok hij weer naar zijn geliefde Drenthe. Hier begon hij als hobby met het kweken van droogbloemen. Dit groeide uit tot een florerend bedrijf van vele hectaren met kleurige bloemen. Nadat hij om gezondheidsredenen hiermee gestopt was, nam hij de penselen weer ter hand en begon de bloemen nu op het canvas tot leven te verwekken.

Bazuin had zijn atelier in Wezuperbrug en noemde dat zijn paradijs. Hier schilderde hij met veel liefde de bloemen en het Drentse landschap. Tevens maakte Bazuin grote indrukwekkende schilderijen van papavers, hortensia’s en waterlelies. Daarnaast schilderde hij portretten en stillevens met een persoonlijk en doorwerkt kleuren gebruik. Zijn poëtische naakten getuigen van een diepe emotie en een beheerste vaardigheid. Zijn kunstwerken signeerde hij met ‘Bazuin’.

Onderwerpen

Bazuin schilderde, zowel realistisch als impressionistisch, het Drentse landschap, bloemstillevens, portretten en poëtische naakten. Daarnaast heeft hij ook enkele jaren prachtige figuratieve bronzen beelden gemaakt.

Jan Bazuin hechte veel waarde aan het ambachtelijke aspect van de schilderkunst. Waardoor hij erin slaagde een herkenbaarheid te verwerven met zijn eigen artistieke visie op het impressionisme. Zijn werkwijze getuigt hierbij van verfijnde esthetische beleving in een aangenaam ogende stijl en is met een doordacht warm kleurgevoel weergegeven.