J. (Jan) Teunissen

Kunstschilder Jan Teunissen is geboren op 22 januari 1949 te Veldhoven in de provincie Noord-Brabant.

Achtergrond Jan Teunissen

Jan groeide op in Zeelst. Van zijn vader leert hij op jonge leeftijd van niets iets moois maken. Hierdoor werd zijn creativiteit al vroeg ontwikkeld. Op elfjarige leeftijd maakte hij al veel tekeningen. Na de lagere school doet Jan de ambachtsschool en vervolgens de Phillips bedrijfsschool. Daar leert hij technisch tekenen. Vervolgens gaat Jan werken bij Philips. Na verloop van tijd werkt hij op een afdeling waar glas en keramiek wordt bewerkt. In de avonduren studeert Jan af voor bedrijfskundig ingenieur. Vervolgens wordt in 2002 de keramische fabriek van Philips gesloten, wat zijn carrière als kunstschilder inluidt.

In 1983 zet Jan zijn eerste stappen als kunstschilder. Zijn vrouw Riet is geïnteresseerd in een door een buurman gemaakt schilderij en stelt voor om het te kopen. Maar Jan wilde een soortgelijk schilderij eerst zelf maken, wat vervolgens goed lukte. Geleidelijk aan raakt hij in de ban van het schilderen. In Eindhoven ziet Jan schilderijen hangen van Cornelis le Mair. Die vormen een bron van inspiratie en hij besluit bij Cornelis les te nemen. Jan heeft hierdoor de smaak van het schilderen snel te pakken en neemt vervolgens les bij de Vlaamse kunstschilder Maarten Boffé. Deze mentor leert Jan veel béter kijken naar de onderwerpen die hij schildert.

Schilderstijl realisme

De kunstwerken van Jan zijn waarheidsgetrouw geschilderd en hebben een hoog realiteitsgehalte. Ook weet hij in zijn schilderijen een mystieke sfeer te creëren. Jan schildert op paneel voornamelijk stillevens met gebruiksvoorwerpen en etenswaar, maar óók bloemen en dieren. Daarnaast vervaardigt hij zijn eigen lijsten. Dit zijn veelal brede zwarte baklijsten met reliëf, waarin zijn schilderijen lijken te zweven.

Internationale erkenning

Eind 2016 verkreeg Jan internationale erkenning voor zijn werk door zijn eerste plaats in de categorie “Classical” van de Aviskar Van Gogh Award.

Jan is lid van de vereniging KuBra (Kunstenaars Brabant).