J.W. (Jan) van Trirum

Kunstschilder Jan van Trirum is geboren op 21 februari 1924 te Rotterdam. Hij is overleden op 21 september 2011 te Wolphaartsdijk (Provincie Zeeland). Zijn volledige naam was Johannes Wouterus van Trirum.

Achtergrond Jan van Trirum

Op 13 jarige leeftijd werkte Jan van Trirum als leerling bij Reclame Atelier Mineur. Daar werkte hij mee aan grote doeken die voor de bioscoop reclame gemaakt werden. Door dit werk kreeg Jan een enorme vaardigheid in het snel en raak opzetten van een werkstuk.

Daarnaast bezocht hij in de avonduren de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. Voorheen heette deze academie de Willem de Kooning Academie (WdKA). Daar kreeg hij les in schilderen van de leraren Johannes Heyboer en Van Oort. Johannes Heyboer was vroeger technisch tekenaar bij Shell en bovendien de vader van de wereldberoemde kunstschilder Anton Heyboer.

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kon hij zijn studie aan de academie niet afmaken. Later maakte Jan nog wel studiereizen naar Italië en Frankrijk.

Jan kreeg drie dochters en verhuisde in 1973 naar de kust in Zeeland. Zijn dochter Jacqueline van Trirum is ook kunstschilder en beeldhouwster van beroep. Zij woont nog steeds Wolphaartsdijk en heeft daar haar eigen atelier met de naam ‘Zeewind’.

Onderwerpen

Jan is vooral bekend geworden om zijn schilderijen van jonge katjes. Daarnaast heeft hij stalinterieurs met paarden, spelende jonge hondjes, waterpoelen met eenden en strandgezichten geschilderd. Ook heeft hij schilderijen gemaakt van de steden Dordrecht en Rotterdam. Bovendien heeft hij een periode gewerkt aan een serie schilderijen van De Biesbosch.

In de jaren 60 maakte hij modern werk in krachtige toets. Hiervoor gebruikte hij zowel het penseel als het paletmes. Deze schilderijen hadden als onderwerp de bouw van de Van Brienenoordbrug. Deze brug is gelegen over de Nieuwe Maas aan de oostkant van Rotterdam.

Tevens schilderde Jan veel portretten. Vooral zijn dochters met hun vriendinnetjes waren toen een geliefd onderwerp. Vaak werden zij op jonge leeftijd spelend afgebeeld op het strand van Zeeland.

Jan van Trirum was lid van de ‘International Organization of Free Art’ (IOFA).