P. (Pieter) Wagemans

Kunstschilder Pieter Wagemans is geboren op 11 augustus 1948 te Merksem. Merksem is een wijk van de stad Antwerpen in het Vlaamse Gewest van België.

Achtergrond Pieter Wagemans

Als 15-jarige besloot hij om vijf jaar lessen te gaan volgen aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Onder leiding van professoren Jacques Gorus en Vic Dolphyn (1909-1992) leerde Pieter Wagemans de klassieke methode.

In 1969 behaalde Pieter Wagemans het diploma van grafisch vormgever, kunstschilder en illustrator. Daarna werkte hij voor verschillende uitgeverijen. In deze periode nam hij een opdracht aan om grote plafondschilderingen aan te brengen in een 16e-eeuws woonhuis. Dit werk bracht hem de nodige ervaring bij, namelijk in het kleurgebruik, het verschil tussen licht en schaduw en het belang van ordening. Waardoor hij een voorkeur ontwikkelde voor het fijnschilderen.

Specialisatie

In afwijking op het stilleven specialiseerde Pieter Wagemans zich in het schilderen van bloemen. In vergelijking met het stilleven zijn er grote verschillen, zowel in uitdrukking, techniek, compositie en het kleurenpalet. De kleuren van bloemen zijn zuiver met veel contrast. Daarnaast hebben bloemstukken ook meer volume. De roos geniet zijn voorkeur vanwege haar statige uitstraling. Vooral samen met mooie stoffen en zilveren gebruiksvoorwerpen komen de mooiste plaatjes tot stand.

Het fijnschilderen van bloemen vraagt een grote vakmanschap, omdat dit natuurproduct niet lang goed blijft. Daarnaast is een bloem ook steeds in beweging en daarin schuilt juist de moeilijkheid. Daarom wordt in dit geval geen gebruik van een onderschildering, maar schildert hij bloem per bloem in één keer af. Deze techniek wordt à la prima genoemd. Soms heeft Pieter Wagemans een hele dag nodig voor één bloem, soms ook maar enkele uren. Veel bloemenstukken hebben in werkelijkheid nooit bestaan, omdat de bloemen één voor één werden geschilderd in een periode van enkele weken.

Kunstschilder Pieter Wagemans behoort tot de internationale top van hedendaagse fijnschilders.