R. (Romee) Kanis

Beeldhouwer Romee Kanis is in 1953 geboren te Jutphaas in de provincie Utrecht. Momenteel woont zij in Sint Maartensbrug in de gemeente Zijpe.

Achtergrond beeldhouwer Romee Kanis

Al op jeugdige leeftijd zat Romee, vaak uren achtereen, alles na te tekenen wat haar boeide. In 1996 verhuist zij met haar ouders naar Spanje. Daar volgt Romee vanaf 1971 tot en met 1973 schilder- en tekenlessen bij Gabriel Sanchez Alenda. Met een bevriende Spaanse kunstenaar maakte zij in 1973 vervolgens houtskoolportretten voor toeristen op de Place du Têrtre in Parijs. Daarna verblijft Romee in andere grote Europese steden.

In 1975 keert zij terug naar Nederland en vestigt zich het West-Friese Nieuwe Niedorp. Vanaf 1980 tot en met 1986 volgt Romee Kanis grafische lessen en een lerarenopleiding Spaans. Vervolgens geeft zij Spaanse les op de middelbare school in Middenmeer. Daarnaast organiseert Romee tot 1996 culturele evenementen en wordt zij geraakt door de magie van het beeldhouwen. Gedreven volgt Romee beeldhouwlessen van Karel Gomes in Badhoevedorp en leert zij de fijne kneepjes van het portretteren in klei en was bij Marianne Sanders uit Amstelveen. Later volgt Romee nog een masterclass bij de Amerikaanse beeldhouwer Richard McDonald in Monterey, California.

Zelfstandig kunstenaar

In de bronsgieterij ‘De Hooischuur’ te Alkmaar bekwaamt zij zich in het maken van mallen, het lassen en slijpen en in het gieten van brons. Bij haar afscheid heeft Romee Kanis de titel werkmeester op zak. Vanaf 1996 wordt zij beroepsmatig beeldhouwster en neemt zij intreden in een stolpboerderij in Sint Maartensburg. In dit pand heeft Romee niet alleen haar atelier, maar ook de ruimte voor haar beeldentuin.

Tegenwoordig maakt Romee Kanis figuratieve beelden in brons. Haar ontwerpen hebben altijd een sierlijke vorm en een zekere vrouwelijke benadering hebben. Haar impressionistische beelden zijn kortom een combinatie van jarenlange ervaring en haar passie voor deze vorm van kunst, waarin vooral de mens centraal staat. Haar bronzen beelden hebben doorgaans een beperkte oplage van 3 tot 6 exemplaren, maar er zijn ook unica beschikbaar.