R. (Ron) Meilof

Kunstschilder Ron Meilof is geboren op 23 januari 1953 te Hilversum. Hij is overleden op 14 februari 2016 te Hijken. Zijn volledige naam was Ronald Meilof.

Achtergrond Ron Meilof

In zijn kinderjaren werd zijn creativiteit in tekenen al snel vastgesteld. Bovendien kreeg Ron Meilof op jonge leeftijd les in tekenen van zijn opa Hepke. Zijn opa was in die tijd een amateur kunstschilder. Vervolgens leerde zijn opa hem de basisbeginselen van het schilderen. Ook nam opa Hepke hem op uitstapjes mee de natuur in, waardoor hij gefascineerd raakte door dieren.

Van kapper tot beroepskunstschilder

Rond zijn 18e jaar was Ron Meilof een dameskapper in het Gooi. Daar leerde hij zijn vrouw Gerda kennen. De kappersbranche bracht hem echter geen voldoening.

In 1971 ontmoete hij Dick de Vries (1948). Dick was een beroepskunstschilder. Van hem leerde Ron de techniek van het fijn schilderen. Hierdoor bracht hij veel tijd door in het atelier van Dick, totdat hij de techniek voldoende beheerste. Daarna wilde hij de kost verdienen met schilderen.

Zijn hobby’s

Door zijn liefde voor de natuur en het buitenleven, besloot Ron Meilof in 1975 te verhuizen naar Drenthe. Daar kocht hij een boerderij om ook paarden te kunnen houden. Daarnaast waren fotografie en gitaar spelen zijn andere hobby’s. Hiervan was fotograferen van landschappen, zeegezichten, vogels en andere dieren heel belangrijk voor de uitoefening van zijn beroep.

Topkwaliteit

Ron Meilof heeft eerst een periode Oudhollandse stadsgezichten en interieurs gemaakt. Zijn neef Ernst Vahrmeyer, die veel te jong overleden is, was hier een specialist in. Geïnspireerd door het omringende landschap en een andere tijdgeest, stapte hij later over op een ander onderwerp: “de natuur”. Daarna sloot hij zich in 1992 aan bij het Enschedees Kunstenaars Collectief. Een vereniging van de meest talentvolle kunstschilders in Nederland.

De schilderijen van Ron zijn uitermate gedetailleerd en natuurtrouw weergegeven. Daarvoor heeft hij zelfs Kenia en Tanzania bezocht om daar het Afrikaanse wild te bestuderen. Veel studiereizen maakte hij met andere kunstschilders, zoals zijn vriend Lion Feijen. Daardoor behoort Ron Meilof tot de absolute wereldtop van ‘Wildlife’ schilders.