W.H. (Willem) van der Nat

Willem Hendrik van der Nat is geboren te Leiden op 4 september 1864 en is daar overleden op 11 juli 1929. Willem van der Nat was aquarellist, beeldhouwer, etser, illustrator, lithograaf, schilder en tekenaar.

Achtergrond Willem van der Nat

Op 13-jarige leeftijd kreeg Willem van der Nat zijn eerste tekenlessen van Timotheus Wilhelmus Ouwerkerk (1845-1910). Enkele jaren daarna ging Willem in de leer bij de Leidse lithograaf Christiaan Bos (1835-1918). In de avonduren bezocht hij van 1881 tot 1884 de Haagse Academie. Ondertussen werkte Willem van der Nat als lithograaf en illustrator. Allereerst voor drukkerij Lankhout in Den Haag en vervolgens voor uitgever D. Bolle in Rotterdam. Daarnaast tekende hij onder het pseudoniem ‘Soranus’ voor de Amsterdamsche Courant en voor De Groene Amsterdammer. Ook maakte Willem spotprenten voor het satirische tijdschrift Uilenspiegel. Vanaf 1886 volgde Willem van der Nat een opleiding aan de Teken- en Schilderacademie ‘Ars Aemulae Naturae’ te Leiden. Hier raakt Willem bevriend met Floris Verster (1861-1927) en komt hij in contact met Hendricus Petrus Bremmer (1871-1956).

Zijn eigen oeuvre

In 1891 trouwt Willem van der Nat met Catharina Boudewina Bakker (1867-1953). Rond deze tijd heeft Willem zijn eerste schilderijen gemaakt. Aanvankelijk stond zijn schilderstijl sterk onder invloed van de Haagse School, maar tegen 1900 kwam hij daarvan steeds verder los. Mede onder invloed van Vincent van Gogh en Jean-François Millet, schildert hij met een ruigere penseelvoering en een uitgesproken kleurgebruik. De schilderijen maakte ook indruk op Henk Bremmer, die inmiddels ook als kunstcriticus de nodige bekendheid had verkregen. Hierdoor groeide Willem’s reputatie gestaag en rond 1910 was hij een gerespecteerd en succesvol kunstenaar geworden, die veelvuldig exposeerde. Willem van der Nat had zich inmiddels min of meer gespecialiseerd in schilderijen met schapen en geiten. Hiervoor verbleef hij geregeld voor langere tijd in de dorpen Borger en Oosterhesselen in provincie Drenthe.

Later, vermoedelijk rond 1918, ging Willem ook geregeld stillevens schilderen. In 1924 maakte hij een studiereis door Spanje, die resulteerde in een serie Spaanse taferelen. Daarnaast heeft Willem van der Nat met name stadsgezichten, portretten en landschappen van Chaam en Garderen gemaakt.

De Leidse School

De Leidse school was een groep kunstschilders die in de eerste helft van de twintigste eeuw actief was. Zij schilderde in en rond de stad Leiden. De groep wordt ook wel aangeduid als de Leidse impressionisten, een stroming verwant aan de Haagse School. Willem van der Nat wordt samen met andere schilders gerekend tot de kern van Leidse School. Het gaat daarbij om Willem Johannes Pasman, Arend Jan van Driesten, Chris van der Windt en Alex Rosemeier. Andere schilders die tot deze school worden gerekend zijn: Lucas Verkoren, Floris Verster, J.C. Roelandse en Laurent van der Windt.

Willem van der Nat was in 1896 mede oprichter van Leidse vereniging ‘De Kunst om De Kunst’. Daarnaast was hij lid van Arti et Amicitiae te Amsterdam. Willem gaf les aan de schilders Chris le Roy, Bram Segaar, Cor van Sillevoldt en Leendert van der Vlist.

Het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden heeft verscheidene werken van Willem van der Nat in de collectie.