C. (Cornelis) Raaphorst

Kunstschilder Cornelis Raaphorst is geboren te Nieuwkoop op 2 oktober 1875. Hij is overleden te Wassenaar op 24 januari 1954.

Achtergrond Cornelis Raaphorst

Cornelis Raaphorst komt uit een boerengezin van zeven kinderen. Hij groeide op in armoedige omstandigheden in Wassenaar. Vanaf jonge leeftijd hield hij zich bezig met tekenen en later ook met schilderen.

Op vijfentwintigjarige leeftijd trouwde Cornelis Raaphorst en kreeg een gezin met negen kinderen. Cornelis verdiende zijn geld toen als huisschilder. In zijn vrije uren ontwikkelde hij zich door zelfstudie tot amateur kunstschilder. Pas nadat hij in 1923 op late leeftijd een contract kreeg van een kunstgalerie, werd Cornelis Raaphorst kunstschilder van beroep.

Zijn broer Willem Raaphorst (1870-1963) was ook kunstschilder en schilderde voornamelijk bloemstillevens en landschappen. Maria Hendrika (Riet) Raaphorst (1919-1946), een dochter van Willem, werd ook een bekende kunstenaar. Via zijn broer Willem leerde Cornelis Raaphorst de kunstschilders Paul Citroen (1896-1983) en Jan Bogaerts (1878-1962) kennen.

Specialisatie

In zijn niet professionele periode schilderde en tekende Cornelis met name dorpen en landschappen met dieren in en rond Wassenaar. Vervolgens ging Cornelis Raaphorst ook bloemstillevens schilderen. Nadat Cornelis voor kunsthandel Scheen een schilderij met poesjes had geschilderd, kreeg hij het advies om zich hierin te specialiseren. De schilderijen met spelende poesjes van zijn beroemde voorganger Henriëtte Ronner Knip (1821-1909), werden in het begin als voorbeeld gebruikt.

Na verloop van tijd werden de poezenschilderijen van Cornelis bonter, doordat steeds meer luxe artikelen op het doek werden toegevoegd. Ook de kwaliteit van later te dateren schilderijen bereikte een bijzonder hoog niveau. Daarbij is de stofuitdrukking van de jonge katjes, de gordijnen, de tafelkleden en de tapijten uitmuntend te noemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Cornelis een grote internationale bekendheid heeft verworven.

Bronvermelding

Een betrouwbare bron over het leven van Cornelis Raaphorst is het boek ‘Meer dan katjesspel’ van auteur Theo Raaphorst. Het boek is verkrijgbaar via ISBN 9789491229008.