L.P. (Louis) Stütterheim

Kunstschilder Louis Stütterheim is geboren op 15 augustus 1873 in Rotterdam en is overleden op 23 november 1943 te Gouda. Zijn volledige naam was Lodewijk Philippus Stütterheim. Naast kunstschilder was hij ook tekenaar.

Achtergrond Louis Stütterheim

Louis Stütterheim komt uit een Joods gezin en begon op 15-jarige leeftijd te schilderen. Hij heeft op een handelskantoor gewerkt en volgde daarnaast een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Vervolgens verhuisde Stütterheim naar Den Haag, waar hij korte tijd op de Tekenacademie heeft gezeten. Daarnaast heeft hij les gehad van Alexander Henri Robert van Maasdijk (1856-1931), Jan Striening (1827-1903) en van Johannes Anthonie Balthasar Stroebel (1821-1905).

Stütterheim begon vanaf 1904 beroepsmatig te schilderen. In 1912 verhuisde hij naar het eiland Java in Indonesië, om vervolgens in 1914 naar Philadelphia in de Verenigde Staten te verhuizen. Vanaf 1916 tot aan zijn dood woonde Stütterheim weer in Nederland.

Thuis in Nederland

Bij terugkeer in Nederland vestigde Louis Stütterheim zich in Utrecht. Daarna verhuisde hij naar Amsterdam en werd lid van Arti et Amicitiae (Arti, Amsterdam). Samen met zijn vriend en kunstschilder August van Voorden (1881-1921) bezocht hij het dorp Kortenhoef in Noord-Holland. Hier schilderde Stütterheim voor het eerst de Hollandse polderlandschappen. August van Voorden kende dit dorp, omdat hij daar enige tijd had gewoond.

Vanaf 1924 tot 1942 woonde Louis Stütterheim in Hilversum. Gedurende de tweede wereldoorlog schilderde hij waarschijnlijk onder het pseudoniem J. v.d. Meer. Tijdens de oorlog vertrok hij naar het dorp ‘s-Graveland in de gemeente Wijdemeren. Stütterheim schilderde namelijk graag in de vrije natuur. Hij gaf de voorkeur aan het polder- en plassengebied in de dorpen Kortenhoef en Ankeveen. Het werk van Stütterheim geeft een natuurgetrouw beeld van het Noord-Hollands landschap van lang vervlogen jaren.

De vroege schilderijen van Louis Stütterheim vallen onder de nabloei van de Haagse School. Naarmate de jaren verstrijken wordt zijn kleurenpalet lichter. Er zijn dan steeds meer Franse invloeden in te herkennen. Stütterheim schilderde met forse penseelstreken bloemstillevens, landschapen, strandgezichten, marines, stillevens en stadsgezichten.

Louis Stütterheim gaf zelf les aan Jan Hendriks (1910-2000) en Gerrit van Velsen (1913-1996).