A.L. (Anton) Koster

Kunstschilder Anton Koster is geboren op 8 augustus 1859 te Terneuzen. Hij is overleden op 28 mei 1937 te Heemstede. Zijn volledige naam is Antonie Louis Koster. Naast kunstschilder was hij tekenaar, etser, pastellist, aquarellist en vormgever.

Achtergrond Anton Koster

Antonie Louis Koster groeide op in de stad Terneuzen in de provincie Zeeland. Zijn vader was Willem Theodorus Koster en zijn moeder was Pieternella Catharina Noske.

Doordat Willem bij een ministerie in Den Haag ging werken, verhuisde het gezin in 1865 naar deze stad. Op jonge leeftijd hield Anton Koster zich bezig met tekenen. Door zijn directe omgeving werd hij gestimuleerd om zich hierin verder te ontwikkelen. Na de Hogere Burgerschool volgde hij daarom een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Vervolgens maakte Anton Koster na zijn opleiding een studiereis in 1883 en 1884 door Frankrijk. In deze periode verbleef hij voornamelijk in de Pyreneeën. Tijdens deze reis ziet hij in Parijs het schilderij ‘Bollenvelden en windmolen bij Rijnsburg’ van Claude Monet (1840-1926). Dit schilderij zal in zijn ontwikkeling een belangrijke rol spelen.

Vanaf 1886 woonde kunstschilder Anton Koster in Rijswijk (Zuid-Holland). Anton trouwt op 8 augustus 1890 in Den Haag met de Rotterdamse Bastiana Elisabeth Jongbloed (1866-1950). Vervolgens vestigen zij zich in 1891 voor ongeveer 4 jaar in Haarlem. Daarna tot 1898 in Gaanderen (Doetinchem) en tot 1902 in ‘s-Heerenberg (Bergh). In 1902 vestigde het gezin zich in Haarlem en vanaf september 1905 in Heemstede. Vanaf 1924 woonde hij in Heemstede op de Koediefslaan, in de buurt van kunstschilder Louis Jacob Hartz (1869-1935).

Zijn oeuvre

Een lange periode van zijn leven was Anton voornamelijk bezig met het etsen en tekenen van landschappen, stadsgezichten en bloemen. Van Charles Louis Philippe Zilcken (1857-1930) kreeg Anton Koster les in het maken van etsen. Uit dit contact ontstaat een hechte vriendschap.

Aan het begin van de jaren ’90 maakte Anton Koster steeds meer impressionistische schilderijen voor de kunsthandel. In Den Haag komt hij in contact met de kunstschilders Gerke Henkes (1844-1927) en met Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). Beide kunstschilders woonde vanaf 1869 in Den Haag en gaven hem raadgevingen.

In 1893 schildert Anton voor het eerst bloembollenvelden en daarvoor met name duin- en boslandschappen. Het schilderen van bollenvelden wordt een keerpunt in zijn leven. Hij specialiseert zich in dit onderwerp en maakt furore. Meerdere kunstwerken van Anton Koster werden aangekocht door het Koninklijk Huis. Ook kwekers en handelaren in bloembollen kochten zijn schilderijen als relatiegeschenken voor hun klanten. Hierdoor zijn veel schilderijen internationaal verspreid geraakt. Tegenwoordig is veel van zijn werk te zien in diverse musea.

Anton Koster was lid van de Nederlandsche Etsclub en de Pulchri Studio te Den Haag. Daarnaast was hij lid van ‘Kunst zij ons doel’ te Haarlem en van Arti et Amicitiae te Amsterdam. Anton is op 77-jarige leeftijd in Heemstede overleden en in Haarlem begraven.