J.W. (Willy) Sluiter

Kunstschilder Jan Willem Sluiter is geboren te Amersfoort op 24 mei 1873. Willy Sluiter is overleden te Den Haag op 22 mei 1949. Hij was (politiek) tekenaar, aquarellist, graficus, illustrator, lithograaf, ontwerper, pastellist en schilder.

Achtergrond Willy Sluiter

Willy Sluiter groeide op tot 1878 in Amersfoort, tot 1883 in Nijehaske (Heereveen) en daarna tot 1890 in Zwijndrecht. Willy was een zoon van Jan Willem Sluiter (1839-1902) en Johanna Hillegonda Cornelia Suermondt (1846-1931). Zijn vader was notaris en amateurtekenaar. Al op jonge leeftijd werd het tekentalent van Willy gestimuleerd. Het uitzonderlijke tekentalent werd door kunstschilder Bernard Blommers (1845-1915) ontdekt. Bernard Blommers adviseerde hem om naar de Rotterdamse kunstacademie te gaan.

Academische opleiding

In 1891 verhuist Willy naar Rotterdam en wordt tot 1894 leerling aan de Rotterdamsche Academie voor Beeldende Kunsten. Zijn leraar op de academie was de uit Brussel afkomstige kunstschilder Alexander Henri Robert van Maasdijk (1856-1931).

Vanaf 1893 wordt hij lid van het Teekengenootschap Pictura te Dordrecht. Daarna gaat Willy Sluiter lessen volgen aan de Haagsche Academie voor Beeldende Kunsten. In Den Haag (Scheveningen) huurt hij een atelier aan de Kanaalweg en wordt in 1896 lid van de Pulchri Studio.

In 1896 verhuisd Willy naar zijn vroegere woonplaats Zwijndrecht. Hij blijft hier tot 1899 wonen. In deze periode heeft hij in het nabij gelegen Dordrecht, boven de Blauwpoort, zijn atelier.

Katwijk aan zee

Willy Sluiter koopt in 1899 een stuk grond in Katwijk aan zee, waarop hij een huis laat bouwen. In dat jaar maakt hij ook een reis door Europa (Frankrijk, Duitsland, Italië) met bezoek aan Parijs en het Louvre. Vervolgens trouwt hij in 1901 met Agatha Anna Louise van Nievervaart (1874-1957) en vestigt zich in Katwijk. Uit dit huwelijk wordt dochter Johanna Adriana Sluiter (1902-1991) geboren.

Willy Sluiter schilderde in Katwijk veel strand- en zeegezichten met bomschuiten, schelpenvissers en het vissersvolk. Deze onderwerpen sluiten aan bij de Haagse School, maar zijn palet is lichter en kleurrijker en toont veel menselijke activiteiten. Daarnaast was Willy heel actief binnen het culturele leven in Katwijk. Met andere daar woonde kunstschilders, zoals Jan Toorop (1858-1928) en Gerhard Morgenstjerne Munthe (1875-1927), organiseerde hij tentoonstellingen van schilderijen. In Katwijk ontmoette hij ook kunstschilder Hans von Bartels (1856-1913), waaruit een vriendschap ontstaat. Vanaf 1906 sluit Willy zich aan bij de Hollandsche Teekenmaatschappij te Den Haag.

Laren en Den Haag

Omstreeks 1910 verhuisd hij met zijn gezin naar Laren (Noord-Holland). Ook daar speelt hij een prominente rol in het culturele leven. Vanuit Laren bezoekt Sluiter regelmatig het vissersdorpen Edam en Volendam. Willy Sluiter was een graag geziene gast bij hotel Spaander te Volendam, waar kunstenaars uit binnen- en buitenland logeerden. Hij schilderde er op kermissen en feesten en legde hierdoor de lokale in klederdracht vast. Een bekend model is Hille Butter uit Volendam, die hij meerder keren zou portretteren.

Vervolgens vertrekt het gezin in 1916 naar Den Haag. Willy Sluiter is inmiddels een gevestigde kunstenaar en een bekend illustrator van boeken, affiches en kalenders. Hij is een gevraagde portrettist en verkeert graag in de gegoede Haagse kringen. Ook portretteert hij verschillende keren leden van de Nederlandse koninklijke familie. Daarnaast legt hij het mondaine leven langs de Scheveningse kust veelvuldig vast.

Onderwerpen

Willy Sluiter zijn oeuvre bestaat uit: diervoorstellingen (genre), figuurvoorstellingen, genrevoorstellingen, historie (als genre), karikaturen, landschappen (als genre), portretten, stadsgezichten, stillevens, strandgezichten en vissersgenre.

Naast Nederlandse verenigingen, wordt Willy Sluiter ook lid van de Pastel Society London en de Society of American Illustrators. Hij heeft veel prijzen gewonnen, waaronder zilveren medailles van Amsterdam en St. Louis (Verenigde Staten).