J.S. (Jan) Knikker Senior

Kunstschilder Jan Simon Knikker senior is geboren op 21 februari 1889 in Hillegom. Hij is overleden op 10 januari 1957 in Den Haag. Zijn roepnaam was Jan Knikker.

Achtergrond Jan Knikker

Jan Knikker woonde en werkte in Hillegom, Leiden en vanaf 1914 in Den Haag. Hij heeft ook tijdelijk (1930-1931) in Wassenaar gewoond en daarna weer in Den Haag. Jan is autodidact en een landschapsschilder. Zijn werkzame periode was vanaf 1904 tot 1957. Hij kreeg les van zijn oudere broer Aris Knikker (1887-1962), want Aris was ook kunstschilder. Het werk van Jan is van Aris te onderscheiden, doordat hij een wat bredere en meer kleurrijke manier van schilderen had. Beide schilders hadden een hoge productiviteit.

Daarnaast is Jan Simon Knikker Senior de vader van kunstschilder Jan Simon Knikker junior (1911-1990). De familie Knikker wordt gerekend tot de ‘nabloei’ van de Haagse School.

Onderwerpen

Jan Knikker maakte voornamelijk Nederlandse landschappen in de trant van de Haagse School. Daarnaast schilderde hij stadsgezichten, vissers en bloemstillevens. Met een losse toets zette Jan een stemmig en impressionistisch onderwerp op doek. Door de stijl van de Haagse School waren zijn schilderijen wereldwijd gevraagd.

Kunsthandel Welter

Vaak verkocht Jan zijn schilderijen aan Willem Frederik Hendrik Welter. Willem Welter was een kunsthandelaar uit Den Haag en had twaalf kinderen. Drie zoons uit deze familie werden later ook kunsthandelaren.

Deze drie broers Henk Welther (1885-1947), Henri Welter (1886-1948) en Willem Frederik Welter (1895-1939) kochten ook schilderijen van Jan. Daarnaast maakte ook andere kunstschilders, zoals zijn broer Aris en zoon Jan Knikker junior, schilderijen voor de drie broers. De schilderijen werden door de kunstenaars zonder signatuur geleverd en vervolgens door de broers voorzien van zelf gekozen namen.

Henk Welter signeerde de schilderijen met H. Welter en later met H. Welther. Henk wijzigde op latere leeftijd zijn achternaam in Welther, omdat zijn broer Henri in 1912 failliet was verklaard. Door dit faillissement ondervond Henk veel hinder vanwege dezelfde voorletter als zijn jongere broer.

Henrie Welter signeerde met H. Endlich en is de achternaam van zijn moeder. Daarnaast signeerde Willem Frederik Welter met de naam W. Markenstein. Dit is de familienaam van zijn eerste vrouw. Al deze signaturen kunnen dus ook aanwezig zijn op schilderijen van Jan Knikker.