E. (Evert) Moll

Kunstschilder Evert Moll is geboren op 15 december 1878 te Voorburg en is overleden op 10 mei 1955 te Den Haag. Naast kunstschilder was hij graficus, tekenaar en etser.

Achtergrond Evert Moll

Evert Moll was autodidact en kreeg daarnaast aanwijzingen van kunstschilders Willem Maris (1844-1910) en Willem Roelofs (1822-1897). Zijn werkzame periode was vanaf circa 1893 tot 1955.

Evert Moll was bevriend met Albert Roelofs, de zoon van de beroemde Haagse School schilder Willem Roelofs. Bij de familie Roelofs komt hij in aanraking met kunstenaars die rond de eeuwwisseling het kunstklimaat in Nederland bepaalden.

Als navolger van de Haagse School, verlegde Evert Moll zijn werkterrein al spoedig naar de kades en bruggen van de Maasstad. De dynamiek van het havenbedrijf vormde voor de schilder een bron van inspiratie. Hij werd daardoor bekend als schilder van de Rotterdamse haven en de scheepvaart op de Nieuwe Maas. Zonder het zichzelf te realiseren legde Evert, vanaf het begin van de twintigste eeuw, de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis vast. De kleine zeilschepen maken plaats voor rijnaken en de driemasters voor stoomschepen.

Evert werkte veel in opdracht van kunsthandelaren uit de Verenigde Staten en Canada. Naast havengezichten en marines, schilderde hij ook stadsgezichten, landschappen, portretten en kleurige bloemstillevens.

Naarmate hij ouder werd, maakten zijn ingetogen kleurgebruik en brede penseelstreken plaats voor meer kleuren en een fijnere verftoets. Evert Moll was een ‘en plein air-schilder’. Met zijn klapstoel en het papier op schoot zat hij aan de waterkant. Veel van zijn werken zijn van hetzelfde formaat: 19 bij 31 centimeter. Dit is precies het formaat van zijn schilderkist die hij als “onderzetter” gebruikte. Deze paneeltjes dienden vaak als voorbeeld voor de grotere werken die in zijn atelier ontstonden.

Evert woonde in Voorburg (1878-1898), Rijswijk (1899), Londen (1899-1905), Parijs, Duitsland, Rotterdam, Voorburg (1930) en vervolgens in Den Haag (1930-1955).

Zijn werk bevindt zich onder andere in het Rijksmuseum “Zuiderzeemuseum” te Enkhuizen en het museum Boymans-van Beuningen te Rotterdam. Evert Moll was lid van de kunstenaarsvereniging Pulchri Studio in Den Haag.