L. (Louis) Soonius

Kunstschilder Louis Soonius is geboren op 10 maart 1883 in Den Haag. In de burgerlijke stand staat hij ingeschreven onder de naam Lodewijk Soonius. Louis is overleden op 9 maart 1956 in Den Haag. Naast kunstschilder was hij tekenaar en aquarellist.

Achtergrond Louis Soonius

Louis Soonius woonde en werkte hoofdzakelijk in en rondom zijn geboortestad Den Haag. Ongeveer vanaf 1898 tot 1930 heeft hij in Veur gewoond. Vanaf 1924 rijdt door Veur de elektrische Blauwe Tram van Scheveningen naar Leiden. Van deze tram heeft Louis veel gebruik gemaakt. Het plaatsje Veur gaat later op in het veel grotere Leidschendam.

Louis volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende kunst in Den Haag. Daar kiest hij voor de studie tekenen en schilderen.

De Haagse Kunstkring

Kunstschilder Louis Soonius was lid van de Haagse Kunstkring, een in 1891 opgerichte vereniging van kunstenaars en kunstliefhebbers. Hierdoor kwam hij in aanraking met kunstenaars, zoals: Jan Toorop (1858-1928), Ben Viegers (1886-1947) en Jan Knikker (1889-1957). Louis wordt hierdoor in zijn werk sterk beïnvloed door het impressionisme van de Haagse School. Louis heeft zelf les gegeven aan kunstschilder Arie Zwart (1903-1981).

Plein-air kunstenaar

Louis Soonius schilderde voornamelijk in de buitenlucht en zette met losse penseelstreken zijn onderwerpen op doek of paneel. In de zomermaanden schilderde Louis, net als zijn tijdgenoot Isaac Israels (1865-1934), het strand van Scheveningen. Bovendien begon Scheveningen zich rond 1900 te ontwikkelen van een vissersdorp tot een belangrijke badplaats. Vanaf deze periode begon Louis zonnige, kleurige strandgezichten met badgasten en spelende kinderen te schilderen. Vooral zijn strandgezichten waarbij kinderen op ezels rijden zijn gezocht. Soms zijn op deze schilderijen ook het wereldberoemde Grand Hotel Kurhaus en de Scheveningse Pier te zien. Daarnaast schilderde Louis ook regelmatig in het nabij gelegen vissersdorp Katwijk aan Zee en in de universiteitsstad Leiden.

Collecties

Louis Soonius heeft veel onderwerpen geschilderd, zoals: havens, zee- en stadsgezichten, winterlandschappen, interieurs, portretten en vrouwelijk naakt. Veel kunstwerken van Louis zijn in bezit van musea. Mooie schilderijen zijn bijvoorbeeld te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam en Museum Kunst der Westküste in Duitsland. Daarnaast bevinden zich veel schilderijen in bedrijfs- en particuliere collecties.